Talentontwikkeling - Basic

Een praktijk-opleiding met de wetenschappelijke basis voor het ontwikkelen van talent. Om het zo persoonlijk mogelijk te houden, werken we met groepen van maximaal 20 deelnemers. 

Doelgroep
De Basic-opleiding is geschikt voor iedereen die zijn / haar basiskennis op het gebied van talentontwikkeling in sport wil verrijken. Zowel professionals, niet-professionals als semi-professionals zijn welkom. Denk aan trainers / coaches, buurtsportcoaches, docenten bewegingsonderwijs, verenigingsmanagers, beleidsmakers, etc.
 
Inhoud 
Naast de cursus talentherkenning is er nu ook de cursus talentontwikkeling. Herkennen en ontwikkelen zijn gekoppeld, herkennen is immers pas goed mogelijk met kennis over de ontwikkeling. De cursus talentontwikkeling geeft je handvatten om verbeteringen door te kunnen voeren bij het talentontwikkelingsprogramma van jouw organisatie. Je presenteert je plan aan de andere cursisten in de slotbijeenkomst. Zo leer je met en van elkaar in de cursus, die bestaat uit 5 bijeenkomsten, en kun je direct met het geleerde aan de slag.

Het bereiken van het elite niveau in de sport is een unieke prestatie. Om daar te komen dient een sporter vaak een lange weg af te leggen. Op de jonge jaren dient een goed fundament te worden gelegd waarop in volgende jaren kan worden verder gebouwd en de aanwezig potentie kan worden benut. Jean Côté (1999) introduceerde in zijn veelvuldig geciteerde studie de termen sampling, specializing en investment jaren om verschillende fasen die een sporter doorloopt te duiden. Een ander veel gebruikt model waarmee inzichtelijk wordt gemaakt dat het traject van beginnende sporter tot topsportniveau uit verschillende fasen bestaat is het Long Term Athlete Development model (LTAD, Baily, 2004). Daar waar Côté een meer grove indeling maakt worden in het LTAD meer fasen ingevuld. En daar wringt het. Waarom? Omdat elke route van jonge sporter naar de top uniek is. Dat maakt dat een vrij ver ingevulde route geen recht doet aan de individuele variatie in ontwikkeling. Juist dat maakt talentherkenning en talentontwikkeling zo complex en uitdagend. 

Feitelijk is voor ieder kind een uniek traject nodig om het maximale uit zijn/haar mogelijkheden te halen. Een goede talentontwikkeling betekent in eerste instantie vooral goed leren kijken naar het kind/de jonge sporter. Wat heeft hij/zij nodig om verder te ontwikkelen? Hoe stellen we vast waar hij/zij staat? Wat heeft hij/zij al gedaan en welke omgeving is nu het meest gewenst om door te ontwikkelen? Allemaal vragen die in deze opleiding uitgebreid aan bod komen. Met de kennis en vaardigheden die je opdoet ben je in staat om betere programma’s te maken die aansluiten bij elk kind. 

Opzet
We werken in 5 modules van 4 uur, waarvan 1,5 uur bestaat uit een mix van fysieke (Papendal) en online bijeenkomsten. Om de bijeenkomsten efficiënt te laten verlopen is een goede voorbereiding vereist. Met kennisclips, filmpjes, podcasts en artikelen bereid jij je voor op elke bijeenkomst. Tijdens de bijeenkomsten legt de docent de stof nader uit, is er ruimte voor het stellen van vragen en ga je in gesprek / discussie met medecursisten.

Afronding
Uiteindelijk ontwikkel je een portfolio waarin je 1) alle opdrachten opneemt dan wel reflecteert op de gedane opdracht (hoe kijk je hier tegen aan, wat gaat goed, wat zou je anders doen) en 2) een reflectie op je doorgemaakte ontwikkeling – welke kennis en vaardigheden heb je door de opleiding opgedaan? Wat ga je nu anders of beter doen?  Dit portfolio lever je in en bij een positieve beoordeling ontvang je het certificaat Basic-opleiding Talentontwikkeling. 

Opleidingskosten
De opleidingskosten bedragen € 249. De opleiding is vrijgesteld van BTW.   

Aanmelden
Gebruik de knop 'Bestel deze opleiding' om je aan te melden. Kies op welke manier je wilt betalen (direct via iDEAL of op factuur). Let op: je registratie voor de opleiding is pas definitief als de betaling binnen is. Na de betaling krijg je binnen enkele dagen de officiële bevestiging dat je bent toegelaten tot de opleiding. Lesdagen: 
 • Binnenkort meer informatieBijeenkomst 1

 • Introductie en inleiding
 • Modellen talentontwikkeling
 • (Deliberate) play en practice
 • Leerklimaat

Bijeenkomst 2

 • talentvolle kinderen in de sampling jaren
 • rol van SBO, buurt en vereniging in sampling jaren
 • doelgericht leren, werkhouding en sportief leervermogen

Bijeenkomst 3

 • Breedmotorisch opleiden (BMO)
 • Theorie: verschillen/overeenkomsten tussen sporten 
 • Praktijk: sportprofielen en opbouw BMO beweegprogramma


 Bijeenkomst 4
 • Groei, rijping en maturiteit 
 • Relative age effect 
 • (in kaart brengen van) biologische leeftijd
 • Trainen op basis van biologische leeftijd

Bijeenkomst 5
 • De praktijk: gastspreker
 • Delen en leren van elkaar best practices
 • Gezamenlijke afsluiting en uitreiking certificaten


Prijs
€ 249,00

Minimum aantal deelnemers
12

Maximaal aantal deelnemers
20

Bijeenkomsten
5

Studiebelasting
20 uur

Contacturen
7,5 uur
Deel het met anderen!
CRKBO

Overige opleidingen

Contact

Talentherkenning in sport is een initiatief van NMC Bright en HAN - University Applied Sciences. Voor vragen of opmerkingen, mail ons via

info@talentherkenninginsport.nl

Locatie

De opleidingen vinden plaats op Centrum voor Topsport & Onderwijs Papendal, Papendallaan 51, 6816 VD Arnhem. 

© NMC Bright 2020. Alle rechten voorbehouden.