Talentherkenning in sport – Advanced - Najaar 2024 - ism AKT

Een opleiding met de wetenschappelijke basis voor het herkennen van talent. Deelnemers waarderen de opleiding met gemiddeld een 8,3! Deze opleiding bestaat uit 4 dagdelen en wordt gegeven in Almere, bij het Topsportcentrum. De opleiding start op woensdag 2 oktober (zie verder Programma hierboven). Als je woonachtig bent in Almere krijg je 50% van de opleidingskosten vergoed door Almere Kenniscentrum Talent (AKT). 

Doelgroep
De Advanced opleiding is met name geschikt voor professionals en / of mensen die al een basiskennis hebben op het gebied van talentherkenning in sport. Denk aan talentcoaches, kadercoaches, hoofden opleiding, hoofden talentherkenning/talentontwikkeling, (professionele) scouts, embedded scientists, etc.

Inhoud
Met de Advanced opleiding Talentherkenning in sport leer je de laatste inzichten uit de sportwetenschap toepassen in jouw eigen sport. Je bent na afloop van de opleiding in staat om zelf beter het talent van elke sporter te duiden en je bent in staat om je eigen organisatie, club of vereniging beter te maken.

Je komt niet alleen tot antwoorden maar je krijgt ook concrete handvaten mee om in jouw praktijk talentvolle sporters beter te herkennen en te ontwikkelen. Herkennen en ontwikkelen zijn namelijk twee processen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

In de opleiding hebben we oog voor de kenmerken van elke sport en daarmee ook voor de (mogelijke) verschillen die er zijn tussen sporten en talentherkenning. Door interactie te creëren tussen de verschillende professionals uit diverse sporten ontstaan nieuwe ideeën en inzichten. Daar maken we in de opleiding tijd voor vrij. Daarnaast wordt je uitgedaagd om tijdens de opleiding jouw bestaande praktijk al te verbeteren. Kortom, de opleiding biedt je nieuwe kennis, inzichten en concrete handvaten om talenten nog beter te herkennen en te helpen ontwikkelen!

Leerdoelen
De opleiding kent de volgende leerdoelen:
 • Inschatten van het mogelijk toekomstig presteren van jeugdsporters
 • Objectief beoordelen van jeugdsporters in verschillende ontwikkelfasen rekening houdend met verschillende beïnvloedende factoren
 • Proces van talentherkenning van een sportorganisatie analyseren en verbeteren
 • Eigen handelen in het proces van talent herkennen verbeteren

Deze leerdoelen behalen we door de volgende onderwerpen te behandelen:
 • Verschillende modellen van talent(herkenning)
 • Leren observeren, analyseren en beoordelen van sporters in verschillende fasen
 • Door (actuele) casussen (van deelnemers) scoutingbeleid analyseren en verbeteren
 • Praktijkgerichte opdrachten over beoordelen, rapporteren, verbeteren proces talentherkenning 

Opzet
De opleiding bestaat uit 4 fysieke bijeenkomsten van elk 4 uur. De bijeenkomsten vinden plaats in Almere. Elke bijeenkomst kent een studiebelasting van 10 uur. Om de bijeenkomsten efficiënt te laten verlopen is een goede voorbereiding vereist. Met kennisclips, filmpjes, podcasts en artikelen bereid jij je voor op elke bijeenkomst. Tijdens de bijeenkomst van 4 uur legt de docent de stof nader uit, is er ruimte voor het stellen van vragen en ga je in gesprek / discussie met medecursisten. Vervolgens ga je de opgedane inzichten toepassen in de praktijk. Dit koppel je weer terug naar de docent en hij / zij geeft hier feedback op en / of komt hier bij de start van de volgende bijeenkomst op terug.

Afronding
Uiteindelijk ontwikkel je een portfolio waarin je 1) alle opdrachten opneemt dan wel een reflectie schrijft op de gedane opdracht (hoe kijk je hier tegen aan, wat gaat goed, wat zou je anders doen) en 2) een reflectie schrijft op je doorgemaakte ontwikkeling – welke kennis en vaardigheden heb je door de opleiding opgedaan? Wat ga je nu anders of beter doen? en 3) de concrete verbetering toont die je in gang hebt gezet in jouw bestaande praktijk.  Dit portfolio lever je in en bij een positieve beoordeling ontvang je het certificaat Advanced opleiding Talentherkenning in Sport. 

Kosten
De opleiding kost € 699,- en is vrijgesteld van BTW.
Wij verzorgen een hapje eten tijdens de opleidingsbijeenkomsten!
Ben je werkzaam als trainer, coach of sportprofessional in Almere? Dan krijg je 50% van de opleidingskosten vergoed door Almere Kenniscentrum Talent (AKT).

Licentiepunten
De KNVB heeft deze opleiding geaccrediteerd met de toekenning van 7 licentiepunten.
De Nevobo heeft deze opleiding geaccrediteerd met de toekenning van 6 licentiepunten.   
Het NHV heeft deze opleiding geaccrediteerd met de toekenning van 4 licentiepunten.
De KNWU heeft deze opleiding geaccrediteerd met de toekenning van 6 licentiepunten.
De Atletiek Unie heeft deze opleiding geaccrediteerd met de toekenning van 6 licentiepunten.
Staat jouw sportbond hier nog niet bij genoemd? Neem dan contact met op jouw sportbond om de opleiding door hen te laten accrediteren. 

Aanmelden
Gebruik de knop 'Bestel deze opleiding' om je aan te melden. Kies op welke manier je wilt betalen (direct via iDEAL of op factuur). Let op: je registratie voor de opleiding is pas definitief als de betaling binnen is. Na de betaling krijg je binnen enkele dagen de officiële bevestiging dat je bent toegelaten tot de opleiding. 
Lesdagen*
Woensdag 2 oktober - 16.00-20.30
Woensdag 16 oktober - 16.00-20.30
Woensdag 6 november - 16.00-20.30
Woensdag 20 november - 16.00-20.30

(*data en tijden onder voorbehoud)

Programma

Bijeenkomst 1
 • Introductie en inleiding
 • Talent Identification & Development (TID) Systems 
 • Prestatiebepalende factoren in (jouw) sport

Bijeenkomst 2
 • Inleiding & Persoonlijke Ontwikkelscan
 • De route van talent naar top
 • Complexiteit van talent
 • Het verschil tussen prestatie en potentie

Bijeenkomst 3
 • Inleiding & leerdoelen
 • Ontwikkelingskenmerken jeugdsporters t/m 15 jaar
 • Het scoutingsproces 

Bijeenkomst 4
 • Delen en leren van elkaar best practices
 • Gezamenlijke afsluiting en uitreiking certificaten
Prijs
€ 699,00

Minimum aantal deelnemers
12

Maximaal aantal deelnemers
20

Bijeenkomsten
4

Contacturen
16 uur

Studiebelasting
40 uur

Inclusief lesmateriaal
Ja

Inclusief thee/koffie
Ja

Locatie
Almere Topsportcentrum
Deel het met anderen!
CRKBO

Overige opleidingen

Contact

Talentherkenning in sport is een initiatief van NMC Bright en HAN - University Applied Sciences. Voor vragen of opmerkingen, mail ons via

info@talentherkenninginsport.nl

Locatie

De opleidingen vinden plaats op Centrum voor Topsport & Onderwijs Papendal, Papendallaan 51, 6816 VD Arnhem. 

© NMC Bright 2020. Alle rechten voorbehouden.